Tuia occidentalis smarald

Specie exotică, răspândită în zonele sud-estice ale Americi de Nord, unde prezintă un areal destul de larg,  care aparţine familiei Cupressaceae.
La noi este o specie adaptată la diferite condiţii climata-edafice, de la câmpie până în regiunile montane inferioare. Suportă bine umbrirea.
Tuia este frecvent folosita in parcuri si grădini, pentru portul său decorativ, care se poate modela usor.

Arbore de talie mijlocie, în culturi ornamentle tuia ramane adeseori arbustiv. Tulpina dreaptă cu scoarţa brună-roscată, care se exfoliează in fâşii. Coroana piramidală, este constituită din mai multe ramificaţii de lungimi apropiate. Lujerii sunt comprimaţi, dispuşi în planuri orizontale sou oblice, de culoare verde-întunecat pe faţă şi palid-verzui pe dos, făra pete albicioase. Frunzele solziforme, sunt aşezate opus, pe patru rânduri, cele dorsoventrale plate, cele laterale îndoite sub formă de luntre, îmbracă complet lujerul.
Iarna se colorează în ruginiu.

Prezintă o serie de varietăţi deosebit de apreciate din punct de vedere ornamental, între care mai importante sunt:
– Thuja occidentalis var.columnaris cu port columnar si ramuri scurte;
– Thuja occidentalis var. globosa cu coroana globuloasă, verde deschis.

Diferitele varietaţi de tuia occidentalis se pot folosi fie individual fie sub forma de gard viu la distante de 40-60 cm una de alta.

Tăierile atât cele de formare a coroanei, cât şi cele de întreţinere a formei obţinute se pot face o dată sau de doua ori pe an. Anotimpul potrivit pentru aceasta fiind primăvara, urmand ca pe parcursul anului sa îi fie menţinută forma.

Datorită faptului că se pretează tăierilor regulate, tuia poate fi menţinută la dimensiunea dorită o perioadă îndelungată.
Tuia are o coroana ramificata foarte deasa, ceea ce ofera posibilitatea de a fi tunsă in diferite forme ornamentale (globulară, ovala  sau piramidală).
Tuia se înmulteşte prin seminte sau pe cale vegetativa (butaşi sau marcote).